Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен
European Union

Печеното месо на грил събира семейства и приятели

Лятото настъпи, а с него и сезонът на барбекютата. Прохладните вечери са подходящи за хапване на открито, събиране на приятели и семейство около скарата в градината – било то на вила, къща в града или просто приятна зелена поляна. Обикновено хората  смятат, че за едно успешно барбекю е достатъчно само вкусно месо,  подходящите напитки и  добро настроение.Част от това е вярно, но не е достатъчно.   Истински вкусно барбекю ще имате, ако използвате подходящи дърва, висококачествено месо и спазвате точната технология за готвене. 

За барбекюто е хубаво да използвате дърва. Най-подходящия избор е да използвате ябълкови, черешови или сливови дървета, защото дървесината от овощни дървета придава на месото отличителен и много приятен вкус. Добър вариант са и брезата и дъбът.  Въглищата, които ще сложите под месото, трябва да горят дълго и същевременно да нямат неприятна миризма при дименето. Майсторите  готвачи препоръчват използването на скара, която позволява поставянето на месото на 10 см над жаравата. Когато месото  е поставено директно върху жаравата, тогава  има опасност то да прегори бързо, ако  пък е по-далеч от тлеещия огън – има опасност месото да остане сухо и недопечено.   Изпеченото месо ще добие неприятен вкус и аромат ако използвате стари летви или боядисано дърво. Не е препоръчително да използвате и дърво от ела или бор: обикновено тези дървета имат смолисти вещества, които при горене може да причинят горчив вкус и неприятен мирис на обяда или вечерята ви.  

Ключовия момент  за  постигане на вкусно барбекю е изборът на месото, което ще печете, както и неговато подготовка .

Месото за барбекю трябва да е прясно, а не замразено и за предпочитане от млади животни. През месец май в магазините може да намерите прясно  агнешко, телешко и свинско месо, а за останалите месеци заложете на пилешко.  Когато избирате месо за барбекю имайте предвид това, че някои меса са „по-лесни“, а други „по-сложни“ за приготвяне. Специалистите обясняват, че телешкото месо е най-трудно за  приготвяне от начинаещи. Ако прекалите дори малко с изпичането му, може да го направите сухо и безвкусно.

След като вече е избрано  месото за барбекю, често се прави една и съща грешка - подготовката на месото и приготвяне на маринати, използват се оцет, вино, лимонов сок или кисело мляко,ракия . Специалистите съветват, ако месото е младо и висококачествено- марината не е необходима.   Вместо това може да подправите месото със сол, черен пипер и лук. Използването на марината и прекаляването с овкусяването могат да доведат до промяна  на естествения вкус и мирис на месото.

Не поставяйте така избраното  месо в кисело мляко. Млечните продукти не само силно изкривяват вкуса на месото, но и оставят филм, който бързо изгаря на огъня, а  и самото месо не се изпича правилно. Размерът на парчетата месо също е важен.Добре е да са с размер на кибритена кутия, защото тогава ще станат достатъчно бързо и добре изпечени.  

Ако приготвяте шишчета, поставете самите пръчици върху огъня за пет минути.   Така нагряти, шишовете няма да позволят на соковете от побитите парчета месо да изтекат в огъня и ще се запазят в месото. При шишове и шишлици е добре парчетата да са близо едно до друго, за да се запазят сочни.

Въглените трябва да  станат  ярко червени и тогава да поставите месото да се пече. Ако цветът на въглищата е сив, месото ще потъмнее и няма да изглежда толкова апетитно. Ценен  съвет е да не се използва вода, за угасването на пламъците от барбекюто. Водата ще намали огъня, но и ще направи така, че месото да се изпече неравномерно.   Зелени пресни зеленчуци, червено вино, домашно приготвен топъл хляб - това е най-добрата гарнитура за готовото барбекю.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: