Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен
European Union

Любопитни данни за щрауса.Месото от щраус е близко по качества с телешкото месо и силно привлича интереса на диетолозите.

Щраусът е най-едрата птица на Земята. Мъжките екземпляри са с маса около 150-160 кг, а женските около 130-140 кг. Въпреки внушителни- те си размери, щраусът може да развие скорост до 70 км/ч,правейки гигантски крачки от около 3,5 м. В природата мъжкият е обграден с харем от няколко самки. Щраусът е истински дълголетник. Може да доживее до 70-годишна възраст. Женските запазват своята плодовитост цели 30 години, снасяйки през ден по едно гигантско яйце. Човекът твърде отдавна е установил, че тази невероятна птица има множество достойнства. Кожата има невероятни свойства.След обработка притежава здравина, мекота, износоустойчивост, отлична вентилация, податливост към оцветяване. От клюна и ноктите бил изолиран силен афродизиак. Очите намерили приложение в офталмологията, тъй като се оказало, че човешката ретина е твърде близка до тази на щрауса. От векове разкошните щраусови пера са неизменен атрибут на пищните карнавали, кабаретата и дамската висша мода.

Обаче най-голям интерес за диетологията представлява месото на щрауса, който се явява истински деликатес. Бутовете на щрауса са основен източник за месо. Щраусите имат силен имунитет и на практика не боледуват, затова не се нуждаят нито от хормонални препарати, нито от лекарствени средства.

Щраусовата мас представлява интерес за  козметични компании, тъй като тя има силно противовъзпалително, болкоуспокояващо, регенеративно и противооточно действие.  

Съдържанието на белтъчини в щраусовото месо (25-27%) е съизмеримо с това в най-често използваните меса, но това на липидите е неколкократно по-ниско.В щраусовото месо се съдържа богат набор от витамини от В групата, а също и витамин Е. Известно е, че витамините от В групата участват активно в обмяната на въглехидратите, протеините и липидите и съдействат за правилното функциониране на нервната система и мозъка. Витамин Е е мощен антиоксидант, който предотвратява окислението на липидите и образуването на свободни радикали, способства за усвояването и защитата на витамин А срещу окисление, помага за подобряването на циркулацията на кръвта, за понижаването на кръвното налягане, както и за доброто състояние на нервите и мускулите.

Щраусовото месо е източник и на ценни минерали –  калий, калций, магнезий, цинк, мед, желязо (2-3 пъти повече от останалите меса) и др. Практиката показва, че от щраусовото месо се получават изключително вкусни и висококачествени колбаси. За разлика от месото на много други птици, месото на щрауса е ярко червено,  много нежно и с приятен вкус, а структурата му прилича на телешко месо.

При кулинарна обработка месото от щраус остава меко и сочно и не се налага да се обработва термично дълго време.  Месото на екзотичната птица се използва в мексиканската, италианската и други видове кухни.Месото от щраус се пече и пържи на висока температура, но не трябва да се препържва, за да остане вътрешността на месото розова и сочна.

Месото от щраус се препоръчва на хора с високо кръвно налягане, проблеми със сърдечно-съдовата система, анемия, диабет, както и след тежки операции. 

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: