Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

ПРАЗНИЦИТЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ ЯНУАРИ

6 януари
На този ден православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. По време на кръщенето небето "се отваря" и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се чува глас: "Това е Моят възлюбен Син , в Когото е Моето благоволение". Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Това символизира тайнството на "смъртта" и "възкресението": умира земният човек, умира грехът му и се ражда, възкръсва одухотвореният човек. Обичаи: Според народното вярване през нощта срещу Йордановден "небето се отваря ", който види това, всичко, което си пожелае се сбъдва. Затова някога хората не са спели през тази нощ. На този ден се извършва освещаване на водата. След водосвета свещеникът хвърля кръста във водата, а мъжете го изваждат. Този, който пръв хване кръста и го извади ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Вярва се, че ако кръста замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

7 януари
Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.

Народни обичаи: На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството е свързан с гостуване у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино.

На Ивановден новогодишните маскирани дружини излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

17 януари
Православната църква почита паметта на Свети Преподобния Антоний Велики. Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не бива да шият и плетат, защото се вярва, че ако се убодат няма да зарасне лесно.

18 Януари
В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: