Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

ГУРМЕ КУЛТУРАТА – ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕШ ИЗИСКАНО

Напоследък все по-често чуваме думата "гурме" като синоним на качество, стил и начин на живот. Корените на значението й може да се открият още във Франция, където преди няколко века така наричат хората, които са ненадминати познавачи на добрата кухня и марковите питиета. В „Гурме културата” се цени не толкова желязното спазване на правилата, а свободната импровизация и творческият дух. Думата гурме обобщава определен стил на живот, а не само култура на консумация, асоциираща се с хубава храна и напитки. Става дума за стремежа да си създадем правилните критерии не само за това какво ще ядем или пием, а и да съумяваме или поне да търсим начини да доставяме удоволствие на сетивата си.

Кое е най-доброто - пикантното телешко, нежното пилешко или може би коктейлът от морски деликатеси? Дали да се спрем на сгряващия кръвта златист „портвайн”, прозрачното, като благородна кръв „ бордо”, маслената горчивина на брендито или да заложим на куражлийския вкус на руската водка? Трябват ли ни свещи или по-подходящи са цветята? Каква да е светлината - ярка или по-приглушена? Дали ястията да се сервират в изтънчен бял порцелан или в китайски, прочут с изкусната си декорация? За гурме познавачите от значение е всяка дреболия и особено се цени творческият подход.

Все повече хора познават вкуса на класните продукти и осъзнават определението на думата „гурме”.”Гурме” – не се свързва с хубавата домашна кухня. Ястието, което заслужава да носи името гурме, не се свързва само с използването на качествени продукти, а чрез неговата консумация трябва да се постигне здравословен ефект върху човешкото тяло.

Понятието „гурме” в световен мащаб се свързва с понятието за „висша кулинария”, авангардна или още т.нар. „молекулярна кулинария”, т. е изискват се познания по какъв начин си взаимодействат продуктите на молекулярно ниво. Гурме и висшата кулинария правят връзка с финните рецептори на сетивата ни, изострят усета за красивото и виталното, подсилват крехкото и нежното, което е закодирано в гените ни.

Отличителните белези за гурме кухнята са приготвянето и сервиране на ястията. Обикновено порциите са малки, но много богати и интензивни на вкус. Консумирането на гурме храни е продължително и бавно, за да могат да се извлекат всички вкусови предимства. За разлика от тристепенното меню в конвенционалната кухня, в класическото гурме меню, място намират седем или осем различни блюда. Почитателите на този вид хранене са хора, обичащи да се хранят здравословно и на чиито трапези липсват мазните и запържени блюда. Те са най-вече консуматори на телешко, заешко, свинско, агнешко, патешко и пилешко месо, риба и морски дарове, зеленчуци и плодове, ядки, както и други здравословни храни. Те се приготвят по начин, гарантиращ усвояването на съставките по максимално полезен за организма и тялото начин.

Ястията в гурме кухнята обикновено се приготвят печени или на пара, чрез задушаване. Поднасят се с гарнитура от зеленчуци. Аранжировката винаги е възможно най-екстравагантна, гарнирана с редукция от балсамов оцет, ароматни масла и други подправки.

Гурме все по-стремглаво разширява кръгозора и се превръща в начин на живот. Можем да открием изискания подпис на гурме културата вече не само в кухнята, но и в козметиката. Любопитно е, че между двете има не малко допирни точки. Много от интересните и екзотични хранителни добавки се използват и в козметични линии.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: