Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен
European Union

Японската кухня привлича интереса на много консуматори във всички точки на планетата

Посещението в Япония винаги е свързано задължително с дегустация на местна храна, като първата от тях е суши. Интересно е да се знае, че в страната има много различни видове японски ресторанти. Много от традиционните ястия в страната се доближават или имат идентични основи, с тези на съседните страни. Въпреки това в понятието японска кухня отдавна е отпаднала представата просто за готвене. Наред с важността храната да изглежда добре, тя трябва да има и съответните вкусови качества.

Японските ресторанти  са небрежни, неизискващи официален етикет, места за хранене, които са подходящи за хора от всички възрасти. Тяхната най – точна аудитория са семействата с деца.  Тъй като са предназначени за семейни двойки с деца местата за хранене обикновено предлагат комбинация от японска кухня и западни ястия. С напредването на глобализационните процеси част от тези японски ресторанти се специализират в предлагането на една основна храна например хамбургери, китайски ястия или италианска кухня. Семейните японски ресторанти обикновено са разположени в градските центрове.

Семейните японски ресторанти, оправдавайки своето наименование предлагат на гостите си достатъчно качествени менюта, които обаче не са скъпи.   Тези заведения, които имат специализация в дадена кухня предлагат множество ястия от западната кухня, като например телешки стекове, салата, печени на грил меса, паста и пица. Тези храни се предлагат наред с традиционни японски ястия, сервирани в типичните японски ресторанти – удон, рамен, донбури и подправен с къри ориз.

Да не забравяме обаче, че Токио е градът с едни от най-скъпите ресторанти в света. Мислите си, че нито един град не може да бие Париж, Лондон, Цюрих, Женева, Ню Йорк по скъпи гурме ресторанти. Е, Токио е един от градовете с най-скъпи ресторанти в света, предлагащи истинско гурме преживяване за ценители. Най-скъпата риба в света е в Япония. Синята риба тон е най-скъпата риба в света. Тя е изключително рядка и се използва в скъпи ястия и гурме суши сетове.

Има няколко интересни факта за типичната японска кухня относно типът храна, която се консумира. Така например традиционно е мариноването. Този процес се прилага основно за риба, а както е добре известно по такъв начин е получено и сушито. Маринованата риба се използва не само при приготвянето на суши, но и при други ястия, като например сашими.

Бульонът е друга традиционна за японската кухня храна. Той се вари и след това се прибавя към различни ястия – например супа. Има и вариант да се консумира като отделно ястие. Пържените ястия също са част от японската кухня. Пример за едно такова ястие е темпурата. Тя се приготвя изключително лесно, а резултата определено впечатлява със своите вкусови качества. Използва се както за месо, така и за зеленчуци. Много често в традиционната японска кухня присъстват и плодовете. Те обикновено се поднасят в прясно състояние – почти необработени. Редовно, дори в днешни дни менюто на японците завършва с тънко нарязани парчета сезонен плод, който се поднася красиво подреден в купичка. Често се прибавят и допълнителни вкусове като например глазура от белтъци.

Има и една определена група храни, които са традиционни за японската кухня, но се приготвят сравнително рядко. Подобни ястия се поднасят само в конкретни случаи. Една такава специфична храна е кайсеки. Този храна е смесица от изкуство и феерия от вкусове. Поднася се традиционната чаена церемония, която в исторически план е много известна по света и се отличава с красота и изящество. От друга страна днес този ритуал е доста повече атракция и доста по – малко традиция.

В Япония се смята за грубо отношение и проява на лош вкус, ако след като се нахраните, оставите чинията си и пространството около вас неподредени и непочистени. Макар да е работа на персонала да отсервира, вие все пак трябва да не оставяте бъркотия около вас – дори често японците връзват мръсните салфетки на панделка и така демонстрират благодарното си отношение към ресторанта и персонала.

Японците имат изключително строги хигиенни изисквания. Кухните им са стерилно чисти, качеството на хранителните продукти е безупречно. Самата култура на японеца е такава – да спазва и поддържа хармония и чистота. И това е нормално, предвид това колко сурово месо и риба се консумират в Япония.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: