Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

ПОРОДИ ДОМАШНИ ЖИВОТНИ

ПОРОДИ ГОВЕДА - Говедата се разделят най-общо на млекодайни и месодайни породи. Днес съществуват няколко стотици породи и селекции, от които едва около тридесет вида с първокачествено месо.
Говеда от типа отглеждани за месо:
 

 1. ШОРТХОРН - Създаден е чрез кръстостването на тотишкото едро местно говедо и Черношарено холандско говедо.

   

 2. ХЕРЕФОРД
  Притежават висока скорозрелост и отлична угоителна способност. Имат здрава конструкция и не са много взискателни към условията на отглеждане.

   

 3. АБЕРДИН–АНГУС - с отличителни месни качества, скорозрялост.

   

 4. ШАРОЛЕ - Френска порода, с изключително добри месодайни качества на животните. Породата Шароле е създадена в Средна Франция от старото френско говедо за работа, което има генетична връзка със Симентала.

   

 5. САНТА ГЕРТРУДА - То има масивни телесни форми, вишневочервен цвят на космената покривка.

   

 6. ЛИМУЗИН

   

 7. КИАНИНА - Породата е създадена в средна Италия и произхожда от местното говедо или има азиатско-африкански произход.

   


БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ ГОВЕДА


 1. РОДОПСКО КЪСОРОГО - Развъдната област обхваща всички селища в Родопите, характерни със силно пресечени планински терени. Родопското говедо е най-дребната порода не само у нас, но и в Европа.

   

 2. БЪЛГАРСКИ СИМЕНТАЛ - Българския симентал е утвърден за порода през 1981 г. Отнася се към средно едрите породи с комбинирано направление. Българския симентал има много добра месна продуктивност.

   

 3. БЪЛГАРСКО СИВО ГОВЕДО - Месото е с много тлъстини и е подходящо за производство на колбаси. Отглежда се като генофонд.

   

 4. БЪЛГАРСКО ЧЕРВЕНО - Българското червено говедо е Червеното датско, при което се съчетават висока млечност, добри телесни форми и добри месни качества.

   

 5. БЪЛГАРСКО КАФЯВО - Месодайните качества са много добри.

   

 6. БЪЛГАРСКО ЧЕРНО ШАРЕНО - Поставени при условия на добро хранене и отглеждане развиват много висока млечност. Развъждат се във всички райони на страната, но качествата си на най-високомлечната порода проявява в равнинните части.

   


ПОРОДИ СВИНЕ /СВИНЕВЪДСТВОТО В БЪЛГАРИЯ/


 1. БЪЛГАРСКА БЯЛА

   

 2. ДУНАВСКА БЯЛА
  Свинете майки притежават добри възпроизводителни качества. Дунавската бяла се характеризира със сравнително добра интензивност на растежа и тънка сланина.

   

 3. МАНГАЛИЦА - Спада към къдравите свине от древен произход. Създадена е в далечното минало от местните свине на Балканския полуостров и Унгария. Мангалицата е свиня от типа за мас. Цветът на космената покривка е различен - от жълторъждив до черен.

   

 4. ИЗТОЧНОБАЛКАНСКА – Това е наша примитивна порода, създадена чрез естествен отбор. Свинете имат силно развито стадно чувство и сами се защитават от диви зверове. Когато кърмят, свинете майки са агресивни. Свинете са извънредно издръжливи и неподатливи на болести.

   


ПОПУЛЯРНИ ПОРОДИ СВИНЕ


ЛАНДРАС - Това е най-специализирана и стандартизирана порода за месо и за бекон. Ландрасът е най-усъвършенствуваната порода от месодайни качества. От датския ландрас се получава над 93% първокачествен бекон. У нас се използува за промишлено кръстосване като бащина порода.

 

 

ХЕМПШИР - Това е стара американска порода. Първоначално породата е създадена като тип за мас, но сега се е усъвършенствувала и специализирала в насока за месо. Хемпширът се преценява като порода с отлични месодайни качества.

 

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: