Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ – ПРЯСНО ОХЛАДЕНО ИЛИ ЗАМРЪЗЕНО МЕСО. Предимства и недостатъци.

Прясно охладено месоМесото е основен хранителен продукт на нашата трапеза. Радва се на широко търсене, както в празничните,  така и в делничните дни. Българинът предпочита прясното свинско месо и карантия, особено в студените зимни дни. В голяма част от традиционните български ястия се включва използването на свинско месо. За добрия избор на прясно охладеното месо е добре да сме запознати с  някои полезни съвета, за да не останем разочаровани при приготвянето на съответното ястие, независимо дали купуваме свинско, телешко или агнешко месо. Ето и някои от тях:

Какво трябва да знаем за прясно охладеното месо?

Минималната хранителна стойност на прясно охладеното месо е над 40%. Не съдържа бактерии и в него не протичат процеси на размножаване на микроорганизми. То съдържа висококачествени протеини и мазнини, минерални соли. Животинските протеини са най-важните компоненти в храненето на човека - те са основният строителен материал на организма, необходим за образуването на нови мускулни влакна, възстановяване на травмирани тъкани и замяна на мъртви тъкани във всички органи. Ето защо протеините, които се съдържат в прясното месо, са незаменими в нашето хранене.

Защо многократното замразяване и размразяване са вредни?

Те, както и добавянето на консерванти в месото, разрушават естествената структура на неговите крехки протеинови молекули. Цяла редица аминокиселини, крайно необходими за човешкия метаболизъм и съдържащи се само в прясното месо, се разрушават след замразяването и размразяването. В замразеното месо тези аминокиселини практически не съществуват. А тяхната липса в организма влияе на нашето здраве.

Ако месото е замразено само веднъж?

Тогава може да се смята за напълно безвредно, макар и да е изгубило немалко хранителни свойства при замразяването и размразяването. Затова е важно да купуваме натурален продукт - прясно охладено месо.

Как да различим замразеното месо от прясно охладеното?

При замразеното месо повърхността му е покрита с кристалчета и блести, мястото на разреза е равно, докато при прясно охладеното месо е издуто.

Може ли веднъж размразено месо да се замразява пак?

Не се препоръчва веднъж размразено месо да се замразява втори път. Месото загубва от своите полезни свойства и вкус. Дълго престоялото месо във фризера се познава по пожълтяването на мазните места. Месото, каймата, месните продукти изискват различна температура на съхранение. Това е трудно приложимо при домашните фризери. Това още веднъж налага спазване срока на съхранение.

Кои начини на термична обработка не са подходящи за месото?

Много интензивната кулинарна обработка - пърженето при много висока температура или дългото варене.

От какво да се ръководим, когато го избираме?

Основният критерий при покупката на месото е степента на неговата свежест. Месото трябва да бъде с червен цвят, без сив оттенък, ако го натиснем с пръст, получената дупка трябва бързо да се запълни и слоят да се изравни.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: