Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

СТУДЕНОТО ВРЕМЕ – ПРЕДПОСТАВКА ТЯЛОТО НИ ДА ИМА НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ МЕСО И БЕЛТЪЧИНИ

Студено времеКлиматичните условия навън оказват влияние върху човешкия апетит. Когато е студено, на организмът са необходими много повече калории, за да може всички органи да функционират и температурата на тялото да се запази в норма. Тогава наблягаме на топли и мазни храни, за да се стоплим и задоволим по-често изразеното чувство на глад.Общоприета е практиката, че повечето хора приемат повече храни когато времето е мрачно, дъждовно и студено. Съответно когато е горещо, наблягаме на студените напитки. Също така и температурата на самите ястия, оказва огромно влияние на нашия апетит. Топлите храни се смилат по-бързо и не могат да ни задържат дълго време сити, което също е показателно, защо през зимата се храним по-често и защо качваме килограми. Препоръчително е да консумираме  храни с различни температури. При сух и студен климат, тялото се нуждае от повече месо и белтъчини. През зимните месеци е добре да наблягаме на животинската храна - говеждо и агнешко месо; риба, пилешко, зеленчуци - картофи, лук и чесън.

При настъпването на по-студено или по-топло време несъзнателно променяме и предпочитанието към храните и напитките и тяхната температура на приемане на храната. В по-студеното време търсим по-топла храна и топли напитки. В по-топлото време веднага прибягваме към студени напитки и студени салати. Това, което трябва да знаем  е, че храната която трябва да приемаме независимо от температурите навън трябва да е близка до нормалната ни телесна температура. Между това да изберем студена или гореща храна, отговърът неможе да е еднозначен. Изборът на крайности не е решение и добър избор. Правилният избор е умерено топла храна, която няма да дразни стомаха и, от която организмът ще успее да усвои всички полезни съставки. Горещите и студените храни и напитки не влияят добре , тъй като затрудняват работата на целия храносмилателен процес. Не на последно място, студените и горещи храни са вредни за зъбите – те увреждат зъбния емайл и той може да се напука.

Старата поговорка, че човек е това, което яде, е абсолятно вярна – ако се храним лошо, ще се чувстваме зле; ако се храним добре, и ще се чувстваме добре. Храните в техния натурален вид осигуряват на тялото необходимото „гориво”, за да функционира оптимално. Минимално преработените храни съдържат повече витамини, натурални фибри, антиоксиданти и много малко калории. Ако избираме чисти храни, разбира се, ще се радваме и на ползите за здравето, които те ни носят - и външно, и вътрешно : ще имаме по-добре изглеждаща кожа, ще боледуваме по-рядко, ще се чувстваме по-енергични, в по-добро настроение. Или най-общо казано, ще подобрим качеството си на живот. Здравословното хранене не е диета, а промяна в начина на живот, за която тялото ни ще ни бъде благодарно дълги години занапред.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: