Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

ВЕЛИКДЕН НАБЛИЖАВА – ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ПРАЗНИЧНАТА ТРАПЕЗА И СВЪРЗАНИТЕ С ПРАЗНИКА ОБИЧАИ

ВеликденВеликден е най-святият празник за християните по целия свят. На този ден Християнската църква отбелязва Възкресението на Божия син Иисус Христос. Празникът е подвижен и се чества в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се поставя от първото пролетно пълнолуние. Датата се променя ежегодно, но формулата за нейното изчисление е една и съща както за източната, така и за западната църква. Някои от традициите и обичаите на Великден датират още от древността, а днес сме ги приели, като част от сакралността на този ден.  По традиция Възкресение Христово се празнува в продължение на 3 дни, а подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица.

Великденски яйца - Християнските предания гласят, че когато Божията майка отива в Рим, за да се срещне с императора, тя му подарява яйце, обагрено в червено - символ на Христовата кръв. От този момент християните започнали да боядисват червени яйца за Великден и да си ги подаряват един на друг. С времето навлизат и останалите цветове. Боренето с великденските яйца е една от най-забавните традиции на Великден, която винаги се очаква с нетърпение, особено от малките деца.

Историята на великденските козунаци датира преди повече от три столетия. Тогава, в началото на XVII век, френски хлебар е омесил първия козунак за празника и е поставил началото на тази традиция, която съхраняваме и до днес.  Преди нея, обаче, стопанката на къщата е месила обреден хляб, наподобяващ пита и украсен с оплетени елементи. Върху него са се оформяли пет места, отредени за червените великденски яйца. Те са се поставяли в четирите края и в центъра на хляба.

В полунощ срещу Великден в църковните храмове се отслужва тържествено богослужение и точно в 0.00 часа свещеникът оповестява Възкресението на Божия син с думите "Христос Воскресе!", а християните отговарят "Воистина Воскресе. Огънят в църквата е свещен, тъй като е донесен от Божи гроб. Преданията гласят, че там огънят се самозапалва и, че в началото няма топлина. Той се разнася до всички християнски църкви и точно в полунощ се изнася от храма. Вярва се, че ако човек успее да занесе запалената свещ до дома си ще има късмет, здраве, ще е пречистен и щастлив, а в домът му ще има само благоденствие.

В следващите дни от Великден близките си гостуват и се даряват с яйца и обредни хлябове, младите ходят при по-възрастните, при кумуве и родители.  Всички заедно отбелязват новото начало, силата на вярата, доброто и любовта.

Агнето е изключително важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. То представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко месо на първия ден след 40-дневния пост.

Обличането на нови дрехи е традиция на Великден при повечето християни. Новите дрехи са символ на възраждането на новия живот през пролетта и на Възкресението.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: