Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

КАКВО Е КОЛАГЕН И КАК ДА СИ ГО НАБАВИМ ЧРЕЗ ХРАНАТА

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Той се намира в костите, мускулите, сухожилията и кожата, където образува скеле, което придава здравина и структура. Колагенът е твърд, неразтворим и влакнест белтък, който съставлява една трета от белтъчините в човешкото тяло. В повечето колагени, молекулите са „опаковани“ заедно, за да образуват множество подобни, дълги и тънки влакна. Има множество различни видове колаген, поне 16 типа, но 80-90% от колагените в организма принадлежат към тип I, II и III. Колагените в човешкото тяло са силни и гъвкави. Влакната на колаген тип I са особено разтегливи и са по-силни от стомана, изчислено на грам.
Колагенът най-често се намира в кожата, костите и в съединителната тъкан на организма. Той осигурява структурна опора, сила и известна еластичност (в комбинация с еластина). По-специално, колагенът може да бъде намерен в извънклетъчната матрица – сложна мрежа от макромолекули, които определят физичните свойства на тъканите на тялото.
В средния слой на кожата – дермата – колагенът помага да се образува фиброзна мрежа, върху която могат да се развиват нови клетки. Също така е необходим при подмяната и възстановяването на мъртвите кожни клетки. Някои колагени функционират като защитни покрития за деликатни органи в тялото, като например бъбреците.  Производството на колаген намалява с възрастта, в следствие отслабва структурната цялост на кожата и води до отпускане на кожата, образуване на бръчки и износване на хрущяла в ставите.
По време на заздравяване на рани колагенът привлича нови кожни клетки на мястото на раната, спомага за лечението и осигурява основа за растежа на нова тъкан.
Колагенът, както всички белтъци, се състои от аминокиселини. Девет от тези аминокиселини са смятани за основни, т.е. те не могат да бъдат синтезирани от организма и трябва да се придобиват чрез храната.  Други вещества, които могат да подпомогнат образуването на колагена, са:         
Пролин: намира се в яйчния белтък, месото, сиренето, соята и зелето     Антоцианини: има ги в къпини, боровинки, череши и малини     
Витамин C: в портокали, ягоди, чушки и броколи     
Мед: в миди, ядки, червено месо и някои питейни води   
Витамин А: в храните от животински произход и растителни храни като бета-каротин.
Бульонът от свински крачета е добър източник на колаген. Комбинирането на бульон и хранителни добавки ще има най-положителен ефект, ако  се спазвят поне две условия: 1. На вече приготвения бульон от свински крачета е препоръчително да се отнеме мазнината. Практически може да стане най-лесно след престояването му в хладилни условия за няколко часа. Мазнината се отделя и втвърдява отгоре и може да бъде отстранена почти изцяло.  2. Да не се прекалява с количеството. Полученият бульон, приет в умерени количества (например около 500 милилитра за деня) не може да окаже неблагоприятен ефект върху нивото на холестерола и липидната обмяна. Такъв безспорно нежелан ефект може да се получи при по-големи порции.  
Нивата на колаген се нарушават естествено с течение на времето и няма начин да се предотврати този присъщ за остаряването процес. Но като се вземат предпазни мерки е възможно да се намали неприсъщото (външно предизвикано) стареене и да се защити колагена, поддържащ кожата, костите, мускулите и ставите здрави за по-дълго време.
Фактори, които могат да нарушат нивата на колаген в тялото: Честа консумация на захар – води до увеличаване  скоростта на гликацията; много химикали, присъстващи в тютюневия дим, увреждат както колагена, така и еластина в кожата; Ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина разграждат колагена с голяма скорост, увреждат колагеновите фибри и предизвикват натрупване на анормален еластин; Някои автоимунни заболявания предизвикват антитела, които се насочват към колагена.

 

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: