Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ ЗА ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО ИЛИ ВЕГЕТАРИАНСТВОТО, КАТО НАЧИН НА ЖИВОТ.

Вегетарианството е култура на хранене, която напълно изключва или ограничава животинските продукти от менюто. Една част от вегетарианците консумират риба, морски продукти или пиле. Други са полувегетарианци – ядат яйца, мляко и техните производни продукти. Същинските вегетарианци не приемат никаква храна с животински произход. Крайните вегетарианци – веганите са суровоядци.
Мотивите на хората, които приемат тази култура, са различни. Много от тях отхвърлят месото, защото то е резултат от смъртта на животните. Веганите са категорични, че всичко, което идва от животните, е вредно за човека и че той е пригоден да консумира единствено растителна храна.
А истината е, че тъкмо най-отричаната от вегетарианците храна – месото, е най-богата на протеини. Учените са обезпокоени за здравето на вегетарианците и специално затова, че много от тях налагат вегетарианската култура на децата си. Така те ги лишават от набавянето на качествен белтък чрез храната, който е изключително важен за растежа.
Много нови изследвания показват, че най-дълго живеят хората с балансирано хранене, а най-кратко – тези, които са изцяло на растителна храна. Истинското здравословно хранене е основано на растителна храна и умерен прием на месо. Пълният отказ от месото може да бъде опасен. Белтъкът от растителната храна се усвоява до 75% от организма, докато животинският белтък – до 95%. Растителната храна е обемна и бързо засища, но и толкова бързо - почти транзитно, преминава през стомашно-чревния тракт. Така усещането за глад скоро пак се връща. А за преработката на месото и производните от него продукти на организма са му необходими минимум 5 часа да ги хидролизира и превърне в безцветна хидролизна течност, под формата на която ги усвоява в кръвообращението.
Как може да се компенсира дефицитът на полезните вещества, които нормално идват от месото и неговите производни продукти? Решението не е вегетарианците непременно да се върнат към смесеното хранене. Достатъчно е поне в едно от храненията си за деня да включат варивата и зърнените храни. Бобът, лещата, соята, нахутът в това отношение могат много да помогнат. А хранителните добавки за вегетарианците са задължителни. Повече от желателно е крайните застъпници на вегетарианството – веганите, да бъдат под лекарски контрол. Често вегетарианството е следствие на определени религиозни, мистични или философски убеждения. В много страни то се практикува и като оздравителна практика, лишена от идеологическо натоварване. Но дори в този си вид вегетарианството предизвиква много спорове и въпроси.

 

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: