Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА КУХНЯ- СИМВОЛ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

 Средиземноморската кухня се характеризира със свежест, лекота и деликатен аромат. Средиземноморската диета една от най-предпочитаните в света. Безспорен факт, е че тя удължава живота и е сред диетите на дълголетните народи. Средиземноморската  кухня се състои основно от плодове и зеленчуци, зърнени култури, риба, както и млечни продукти и месо.

 Средиземноморската храненевключва ежеседмично консумиране на малко риба и до 4 яйца; по малко кисело мляко и сирене в ежедневното меню, както и изобилие от плодове и зеленчуци. Вместо олио се използва зехтин или друг вид нерафинирано олио и  пиене на повече вода, вместо спиртни или газирани напитки. Ежедневната физическа активност е също част от Средиземноморската диета, спомагаща за поддържането на добър тонус и форма.

 Португалците смятат, че на тях дължим вкуса на съвременната средиземноморска кухня.

 Испанската кухня пък е силно повлияна от продуктите на моретата, заобикалящи страната и отразява дълбоките средиземноморски корени на страната. Дългата история на Испания с различни културни влияния е довела до уникална кухня с буквално хиляди  рецепти и вкусове, характерни за Средиземноморската кухня.

 Съществена съставка в истинското испанско готварство е зехтинът, тъй като Испания произвежда 44% от маслините в света.Ежедневните ястия, ядени от испанците в много области, все още често се приготвят по традиция ръчно, от пресни продукти,  купувани всеки ден от пазара. Популярен обичай при ядене в заведение е да се сервират „тапас“ (мезета) с питие. Както в много страни, кухните в различните райони на Испания се различават чувствително, въпреки че всички имат определени общи черти  като: използване на зехтин, на доматен сос, чесън и лук, като основни овкусители. Сред множеството рецепти, които съставят различните кухни в Испания, няколко могат да се разглеждат като общи за всички или почти всички райони на Испания, въпреки че  за някои от тях се знае, че произлизат от конкретни места- картофената тортиля, гаспачо, паеля, яхнии, мигас, наденици –чоризо, хамон серано и сирена.

За италианската кухня е характерно използването на много свежи плодове, и особено тези характерни за сезона.В италианската кухна се включват не само тестени продукти, но и много зеленчуци, риба и месо. Най-често използаваното месо е телешко. Италианците умеят да си угаждат .Имат много премерено чувство, какво и кога да добавят на ястието и никога нищо не е в повече.Освен морските дарове, в италианската кухня е широко застъпено и използването на дивечово месо.Всичко, което умеят да правят така добре, на пръв поглед изглежда така обикновено, но всъщност е изключително вкусно.

Националната гръцка кухня се отличава с огромно разнообразие на ястията. Основно място заемат морските дарове - огромно разнообразие от ястия с всевъзможни обитатели на морето - скариди, калмари, октоподи, раци, миди, стриди, омари . Едно от любимите месни ястия е сувлаки (агнешки или свински шишчета) и други месни специалитети, печени на шиш или скара. Месото и зеленчуците гърците задушават, като ги овкусяват с най-различни подправки: лук, чесън, магданоз, мента, пипер, винен оцет. Средиземноморската диета помага за регулиране на теглото, но и за поддържане на добро здраве.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: