Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

АГНЕШКОТО МЕСО Е НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ ПРОЛЕТНИТЕ ПРАЗНИЦИ.ЗДРАВОСЛОВНИ КУЛИНАРНИ СЪВЕТИ.

През пролетните месеци агнешкото месо задължително присъства на празничната трапеза. То е неизменна част и от сезонното меню. Агнешко месо е отличен източник на висококачествени пълноценни протеини. То е богато и на лесно усвоимо от организма желязо, чието присъствие в храната е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки. За да функционира организмът добре, той постоянно синтезира протеини с различнии функции. С белтъчна природа са ензимите, благодарение на които се осъществяват биохимичните процеси в клетките. Антителата също са с белтъчна природа и тяхната основна функция е да защитават организма от бактерии. Хормоните, осъществяват регулаторни функции в човешкия организъм и голяма част от тях са с белтъчен произход. Протеините влизат в строежа на клетъчната мембрана, изграждат придатъците на кожата – косми и нокти и контрактилните нишки, благодарение на които мускулите се съкращават, свързват и пренасят различни вещества в кръвта. Част от тези белтъци се увреждат и трябва да се заменят с нови, други се изгубват при отпадането на съответната клетка. За да расте младият организъм, клетките му трябва да се делят. Ето защо чрез храната трябва да си набавя необходимото количество белтъци ежедневно, както иоргизмът да синтезира такива. За да съществуваме, постоянно трябва да се произвеждат нови протеини, градивният материал, за които са 20-те аминокиселини. Затова е важно храната да доставя достатъчно количество разнообразни аминокиселини. Това се постига най-добре чрез прием на животински белтъци, които са пълноценни, т.е съдържат всички видове аминокиселини, включително и незаменимите. Ако организмът не получава достатъчни , като количество и качество аминокиселини, той разгражда собствени белтъци, като най-напред посяга на мускулите.

Само по себе си агнешкото е много ароматно и понякога няма нужда от силно подправяне. Вкусът на агнешкото месо се допълва най-добре от аромата на джоджен, риган, мащерка, майорана, кимион, кориандър, розмарин, лимонови кори. Чесънът също е чудесен за агнешко. Подходящ начин за овкусяване на агнешкото е шпиковането. Все по-често се споменават и използват трюфелите, с богатия си интензивен аромат, като овкусяваща съставка към месните кулинарни решения на майсторите готвачи, включително и при приготвянето на агнешко.Интересен факт е, че трюфели се откриват и в България. Трюфелите са плодовете на най-скъпата гъба. Има основно два вида трюфели: бял и черен. Черният трюфел има кафяв или черен цвят. Ароматът на черните трюфели е силен, даже интензивен. . При разрязване, трюфелите имат мраморен рисунък на по-светли и по-тъмни ивички. Може да се използват за готвене, защото запазват аромата си. Белият трюфел има цвят охра и прелива до зеленикаво. Той е най-скъпият вид трюфел. Повърхността на белия трюфел е гладка, с кадифено, меко покритие. Ароматът на белия трюфел напомня газ метан и чесън. Белият трюфел е много деликатен и не е траен. Трюфелите може да се използват за дресинг и различни сосове. Добре се комбинират със сметана, зехтин, магданоз, черен пипер.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: