Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

ТРЯБВА ЛИ ДА СЪЗДАВАМЕ КУЛТУРА НА ХРАНЕНЕ У ДЕЦАТА НИ ОЩЕ ОТ РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Темата за здравословното хранене става все по-нашумяла. Знаем, че добрата храна ни влияе положително и ни кара да се чувстваме добре. Важно е да научим детето си от малко да има добри навици, когато се храни, за да може да е по-активно и по-здраво.

Детето се учи от възрастните членове на семейството, наблюдава и копира. Ако майката е постоянно на диета и повтаря „не яж това или онова”, детето ще бъде под постоянно напрежение и стрес. Важно е да научите детето си на баланс и умерено хранене. Затова осигурете широко разнообразие от здравословна храна във вашия дом. Колкото повече избор предоставяте на детето относно храната, толкова повече има вероятност да я яде. Ако позволите и осигурите на детето да опитва различна храна още от бебе, това ще му осигури палитра от здравословна и разнообразна храна. Всяка седмица осигурявайте различна храна.Използвайте различни подправки, но не прекалявайте с тях, слагайте по-малко, докато детето стане по-голямо. Използвайте фрази, които включват думи като „здравословен”, „активност” и „начин на живот”.Направете яденето заедно на масата, приоритет. Опитайте се да привикнете детето си към храната на възрастните. Така ще могат да опитат нещо ново или поне децата ще свикнат да виждат зеленчуци в чинията си.

Всяка минута, в която детето седи пред телевизора, компютъра или видео играта, е минута, в която не се движи. Учени са установили, че децата, които гледат повече от три часа телевизия на ден, са по-склонни към напълняване и наднормено тегло, сравнение с децата, които гледат по-малко от два часа телевизия на ден.

Всеки родител иска да научи децата си да обичат здравословната храна – да опитват нови неща, да ядат зеленчуци и плодове, да избягват полуфабрикати, да наблягат на домашната храна. Всяко семейство може да създаде култура на хранене, като използва семейни вечери през седмицата, закусва заедно през почивните дни. Така децата научават, че хубавата храна е приоритет в семейство. Освен това е много забавно, когато позволите на децата да помагат в кухнята. Навършили две години, ще се радват да стоят до Вас и да Ви помагат. Участието в готвенето е най-естественият и лесен начин да обясните на детето какво е добра и прясна храна и колко е важна тя за здравето ни.

Храната се възприема цялостно чрез сетивата. Когато храната изглежда вкусна и е красиво подредена в чинията ни, тя ни кани да я опитаме. Зле изглеждащото ястие, дори да е вкусно, ни отказва.Позволете на детето да изследва зеленчуците и другите продукти, да ги помирише, да ги опитва. Разказвайте му за тях и как ни помагат, откъде идват. Какво по-хубаво от това да хапваш парченца моркови, докато се готви супата или да помиришеш подправките, с които тя става по-вкусна. Когато детето участва в приготвянето на храната, това е предпоставка да бъде и по-мотивирано да я яде след това. Така създавате вкус, навици, култура на хранене и предавате важни умения на децата си. Например, докато слагате солта, обяснете, че се слага малко, за да се покажат по-добре вкусовете на съставките. Това ще Ви помогне да обясните, че във вредните храни се слага много сол (или захар) и така ще го научите само да ги разпознава в бъдеще.

Начинът, по който се храним, се отразява на здравето и щастието ни. Обяснете, че има храни, които дават енергия на тялото ни и други, които я крадат. Когато се храним с полезни храни се чувстваме добре, имаме сили, помагаме да се поддържаме здрави, имаме настроение. Когато се храним с вредни храни, тялото ни губи сили, започваме да пълнеем, отваряме път на различни болести и е по-вероятно да се чувстваме потиснати.

Когато децата са малки е лесно да контролираме с какво се хранят. Но колкото повече растат, на толкова повече изкушения ще са изложени. Когато детето вече е в училище ще може свободно да прави избор какво да яде. Късно е да чакаме да дойде този момент, за да вземем мерки и тогава да обясняваме за здравословното хранене. Трябва да започнем възможно най-рано, за да създадем навици и вкус и да предадем знания, които ще помогнат на детето да разбере как храната влияе на тялото му.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: