Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

НАДЕНИЦАТА – ТРАДИЦИОНЕН МЕСЕН ПРОДУКТ НА БЪЛГАРСКАТА ТРАПЕЗА, А И ПО СВЕТА

Наденицата (на английски: Sausage, на немски: Wurst) е суров, варен или варено-пушен месен продукт, характерен за европейската кухня. Произвежда се от смляно месо, животинска мазнина и подправки, които след омесване се пълнят в естествени черва и се варят, опушват се или се обжарват.

Наденичките са много универсално и любимо ястие за много хора. Те са подходящи за закуска, обяд, вечеря. Консумират се за всякакви поводи, на улицата, в офиса, в къщи. Приятният им аромат и вкус ги правят привличащи и предпочитани, особено в днешното забързано ежедневие. Обикновено се приготвят от свинско, телешко месо или смес от двете. В различните страни има многобройни начини на смесване, пълнени и приготвяне на наденици.

Първите данни за приготвяне на храна от животински черва, пълнени с месо, датират още от Шумерите, живели на територията на днешен Ирак. Има данни, че надениците са били много популярна храна при древните гърци и римляните. По време на властването на Римският император Нерон, приготвянето и яденето на наденици е свързвано с празника Луперкалии, провежден в чест на богинята Юнона.

В различните страни има многобройни начини на смесване, пълнене и приготвяне на наденици. Само в Германия има над 1000 вида.

Някои от най-популярните видове наденици в България:

Сурова наденица – приготвя се от свинско, телешко или смес от телешко и свинско месо, животински мазнини, сол, подправки.

Варени и варено-пушени (Македонска наденица, Варена наденица, Родопска наденица) – приготвят се от свинско, телешко или смес от телешко и свинско месо, животински мазнини, сол, вода и подправки. След приготвянето на продукта, претърпява термична обработка до достигане на минимум 72°С в средата на наденицата. Това гарантира дълготрайност и безопасност на продукта за консумация.

Лионска наденица – произвежда се от телешко и свинско месо, сланина, вода, червен пипер и твърдо сирене. Карначета – произвеждат се от свинско месо, сланина, подправки и сол, като след смесване се пълнят в тънки животински черва.

Вайсвурст – традиционна баварска наденица, с бял цвят, произведена от много фино смляно телешко месо, сланина, магданоз, сол, джинджифил, лук, кардамон и лимон

Кървавица – в България има няколко вида, като бахур, бумбар. Зъвързаните в краищата кървавици се надупчват и варят. Могат да се консумират както топли, така и студени. В българската национална кухня се използват в приготвянето на различни традиционни ястия (със зрял боб, със зеле и др.).

Обикновено надениците се правят, като се пълнят естествени черва, но понякога тази обвивка може да бъде синтетична. Най-популярното българско ястие, включващо колбаса, е боб с наденица.

Стремежът към революция в германската кухня, е довела до създаването на най-скъпата наденица. Главните готвачи в Германия, от години се опитват да придадат повече колорит на националната кухня. Най-новата находка - Братвурст (в превод: наденица), направен от говеждо месо Кобе (от специална порода добитък, отглеждана само в Япония - бел. прев.), като това може да е най-скъпата наденица, приготвяна някога. „Говеждото Кобе” е най-скъпото месо в света. Говеждото може да бъде обозначено като „Кобе”, само ако произходът му е от Япония и отговаря на редица сертификационни критерии.

Животните, които се колят за месото, също трябва да бъдат отглеждани по взискателни стандарти, за да се произвеждат крехките и добре нашарени като мрамор парчета.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: