Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Породата Абърдийн Ангус дава висококачествено говеждо месо

Породата „Абърдийн Ангус” е комерсиална порода предлагаща многобройни предимства за животновъдите, като най- популярна и добре позната порода във всички краища на света.  За месодайното говедовъдство основно значение има тревата, която животните пасат. За доброто качество на говеждото месо Абърдийн Ангус голямо значение имат  начина на  отглеждане и хрането на говедата. Според редица проучвания, най-доброто говеждо месо се добива от бици, които са били хранени само с трева. Само тогава месото е с доказано високо качество, отлично мраморирано, крехко, тънковлакнесто и вкусно. Цветът му е определян като по-ръждив, с кремаво оцветени мазнини. Месото има по-лек аромат, но с по-голямо въздействие и по-голяма продължителност на вкуса. За любителите на „мраморираното“ месо, най-силен контраст между чистото месо и мазнините се наблюдава при месото от задната част на животното.

 „Абърдийн Ангус” е порода едър рогат добитък, създадена в североизточна Шотландия. Характеризира се с малка и нежна глава, удължено и силно замускулено тяло, къси и нежни крайници, жив темперамент, стигащ до злонравие. Цветът на космената покривка е черен.  Съществени признаци за породата са безрогието, дребноплодието, високата скорозрелост, добрата аклиматизационна способност, добрите майчински качества, дълголетието, пригодността към пасищно отглеждане, добрата месна продуктивност, високото качество на месото (отлично мраморирано, крехко, тънковлакнесто и вкусно) и много високият кланичен рандеман (65-70%),      при          най-благоприятно съотношение на месото и костите в трупа (86:14%). 

Основни характеристики на породата:

  • Много здрави и приспособими към екстремни температури, устойчиви на температури от -40 до +40 градуса.
  • Висок дневен прираст чрез интензивно угояване с трева от пасищата
  • Доброто производство на мляко дава възможност за бързо увеличаване на теглото на телетата
  • Отбиване на телетата след 8-10 месеца.
  • Ранно съзряване, възраст на първо чифтосване: 14-15 месеца /мин.350 кг./, възраст на първо отелване: 24-27 месеца
  • Плодовитост: 1 теле годишно с лесно отелване 98,6%
  • Висок дневен прираст – ектензивно хранене: 1000 – 1300г/ ден.
  • Живата маса на биковете: 700-900кг, крави: 500-550 кг
  • Повишен добив на месо, рандеман 65-70%

Абърдийн-Ангус е породата широко разпространена в Северна и Южна Америка, Нова Зеландия, Австралия, Великобритания и др. В България през 1981 г. са внесени разплодни женски животни и бици от Канада за нуждите на месодайното говедовъдство.

Породата Червен Ангус произхожда от Черният Ангус. Ето и няколко любопитни факти за породата:

През 1917г., в САЩ са решили, че ще бъде забранено Червения Ангус да се регистрира в официалната родословна книга на Абердийн Ангус, за да се осигури чиста черна порода. Това предизвикало недоволство сред земеделските производители, които не виждали никакъв недостатък в Червения Ангус. Така родословната книга и асоциирането на Червения Ангус бe официално въведена през 1954г. Те са средни по размер. Биците тежат около 850кг., а кравите около 550кг. Кожата им е пигментирана, което ги предпазва от вредните слънчеви лъчи. Червеният Ангус е издръжлив (кален), защото произхожда от шотландски и ирландски климат. След като двете страни се сблъскват с обилни валежи и тропическо лято, Червеният Ангус е отличен избор. Ангусите, и Червените, и Черните, винаги биват похвалени със своя мек и нежен характер. Те са доста послушни и рядко създават проблеми. Въпреки това, винаги трябва да сте внимателни около всички бици, независимо от породата!

Червеният Ангус е доста търсен, а месото от Ангус често носи мигновено доверие към говеждите продукти. Качеството на трупа на Червения Ангус е високо, с добре мраморирано месо. Това повишава крехкостта и добрия вкус, според експерти.  Какво се получава когато се кръстосат Червения и Черен Ангус? При кръстоска между два Червени Ангуса, винаги се ражда теле Червен Ангус. При Червен Ангус кръстосан с Черен Ангус, носещ гена на Червен Ангус, цвета на телето, което ще се роди е 50% за всеки от цветовете.При Чист Черен Ангус кръстосан с Червен Ангус, никога не се ражда теле Червен Ангус.При кръстоска между два Черни Ангуса, които носят гена на Червен Ангус , има 25% възможност да се роди теле Червен Ангус.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: