Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Какво слагаме на трапезата за Гергьовден в България

Гергьовден е един от най-почитаните пролетни празници в България. На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците. Той е патрон на българската войска, затова 6 май е почитан и като Ден на храбростта и българската армия и е официален празник за нашата страната. 

Отбелязването на Гергьовден е свързано с много и разнообразни обреди и обичаи.

Традицията повелява на този ден да се коли агне.Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На трапезата  освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Например зелена салата, свеж, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.

Традиционно на българската трапеза по Гергьовден присъстват поне едно от следните ястия, приготвени с агнешко месо:

•    На първо място е цяло печено агне. Според традицията не трябва да бъде разфасовано, а да се пече цяло на шиш или във фурна.

•    Агнешки кебап - Много от домакините, купуват само агнешка плешка или бут. С нея приготвят  агнешки кебап.

•    Агнешко с пресен лук и чесън – свежа и вкусна рецепта. Зеленчуците придават изключителен вкус на месото.

•    Пълнена агнешка плешка - Това е вкусен и лесен вариант, в който комбинирате основното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, спестява време и изглежда чудесно на трапезата.

•    Агнешки котлети със зеленчуков сос - това е предпочитано, ако семейството се състои от малък брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето на цяло агне, но пък спазвате традиция и хапвате вкусно приготвено агнешко месо.

Веселието, доброто настроение и богата трапеза са задължителни на този ден, за да може да има здраве и берекет през цялата година.

Традициите и обичаите  по Гергьовден се показват и  до днес в някои райони на страната ни, за да пребъдат през годините. Ето и по известните от тях:

Рано сутринта на Гергьовден, още преди изгрев слънце, жени, моми и деца берат пролетни цветя и лековити билки, от които правят венци и китки. С венците украсяват прозорците и вратите на къщите, а китките връзват на котлите за мляко, нощвите и печеното агне. Зелени клони се слагат и върху завивките на децата. Смята се, че в навечерието на Гергьовден растителността и водата дават здраве и плодовитост. Затова има обичай рано сутрин всички да се търкалят по росните ливади, да се къпят в реки и извори. За да растат косите на момите дълги и здрави, ги мият с дъждовна вода, събрана на Гергьовден.

С Гергьовден започва лятната паша. Рано сутринта се прави обредно извеждане на стадата на първа зелена паша, като животните се подкарват със зелена пръчка. Овчарите издояват обредно първото мляко в котле, украсено с билки и цветя, вързани с червен конец. Издояването се прави през сребърна невестинска гривна или гергьовско кравайче.

Коленето на агне в чест на Св.Георги е задължително във всеки дом. Определеното за курбан агне се окичва с венец от цветя и билки, набрани сутринта на празника и завързани с червен конец, за да прогонва злите и нечисти сили. Животното се коли при огнището вкъщи, в кошарата или до източната стена на къщата. С кръвта му майките правят кръстен знак по челата и бузите на децата, за да бъдат здрави. Бележи се и прагът на вратата, за да се отпъдят магиите и болестите от дома.

За празника се приготвят и специални обредни гергьовски хлябове. Тестото се замесва в чисти нощви, а месачките са пременени в нови ризи, закичени с китка с червен конец.

През целия ден се играят гергьовденски хора, пеят се песни за змейове и самодиви, в които св. Георги побеждава ламята и отключва водите и плодородието. Традиционни са гергьовските люлки, които задължително се връзват на зелено дърво. Вярва се, че колкото по-високо се люлеят те, толкова по-високи ще пораснат посевите.

 

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: