Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Разнообразното хранене е предпоставка за добро здраве. Време е да се подготвим за есенният сезон.

Храненето е основен жизнен процес, свързан с приемането, преработването и усвояването на храна от околната среда, необходима за изграждане и обновяване на клетките и тъканите, осъществяване и регулиране на жизнените функции на организма, както и компенсиране на изразходената от него енергия. С най-голяма значимост за храненето са продуктите, които съдържат оптимално количество белтъчини, въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Такива са млякото, месото, рибата, яйцата и продуктите от тях, хайверът, плодовете, зеленчуците и пр. Храненето включва следните процеси: приемане на храна, преработване (храносмилане), усвояване (резорбция), метаболизъм и запасяване с енергия и хранителни вещества.

Видове хранения:

Рационално хранене – това е научнообоснованото хранене на здравия човек. Рационалното хранене не трябва да се смесва с режимното хранене, което прилагат хора със специфични професии (спортисти, манекени, авиатори,космонавти). 

Балансирано хранене е подобно на рационалното хранене, но свързано с по-голяма свобода на личен избор, съблюдавайки индивидуални възгледи за пропорции и съотношения, към умерения прием на разнообразна храна. 

Диетично хранене – наричано още лечебно, е вид хранене под режим. Пример за подобно хранене е разделното хранене, при което не се смесват въглехидрати с протеини и кисели плодове по време на едно и също хранене.    

Профилактично хранене – прилага се за запазване здравето на хората, работещи в среда с професионални вредности.   

Небалансирано хранене – когато прекалено количество от една или повече храни присъства в храненето за сметка на други хранителни съставки.

За да е здрав човешкият организъм  се нуждае от повече от 40 хранителни вещества, които не се образуват от други хранителни вещества в организма, а могат да се доставят само от храната.  Тези незаменими хранителни вещества включват  аминокиселини, които се съдържат в белтъците, някои мастни киселини, съдържащи се главно в растителните мазнини, витамините и минералните вещества.

Храните доставят енергия за организма, чрез приема на белтъци, въглехидрати и мазнини. Храните от растителен произход са богати източници и на биологично активни съединения, които не са хранителни вещества, но оказват влияние върху здравето на човека.  

Няма идеална храна. Няма хранителен продукт или хранителна група, която да включва  всички хранителни вещества в количества, които са необходими за организма. Затова храненето трябва да е разнообразно и балансирано. 

Всички плодове и зеленчуци са изградени главно от въглехидрати и съдържат голямо количество вода, и витамини. Те обаче почти не съдържат белтъци, бедни са на витамини от В група, витамин Е и на цинк.

Зърнените храни и хлябът доставят въглехидрати, витамини от В група, желязо и белтъци. Черните хлябове са добри източници и на влакнини.  Растителните белтъци за разлика от животинските са бедни на някои незаменими аминокиселини, поради което се наричат непълноценни. Комбинирането на бобови и зърнени храни, компенсира недостатъчното количество на различните аминoкиселини в тях и прави растителния белтък пълноценен.

Млякото е източник на пълноценен белтък, съдържащ незаменимите аминокиселини, на лесно усвоим калций, витамин В2 и витамин А.

Свинското и телешкото месо, птиците и рибата са богати на пълноценен белтък, витамини от В група, желязо и цинк.

Бобовите храни са основен източник на растителни белтъци, богати са на витамини от В групата, много минерални вещества и влакнини. Бобовите храни (боб, леща, соя) и ядките (фъстъци, бадеми, лешници) се считат за растителна алтернатива на месото и месните продукти. Витамин В12, обаче се съдържа само в животинските продукти.

Влиянието на различните храни върху функциите на организма и здравето зависи от количествата на консумираните храни, от тяхното съотношение помежду им, от комбинирането на различните храни.За да си осигурите пълноценно хранене, трябва да ядете разнообразна храна. Това може да постигнете като всеки ден включвате храни от отделните хранителни групи.

 

 

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: