Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Балансираното хранене определя начинът и качеството ни на живот

Здравето, красотата и жизнеността са най-голямото богатство, което човек притежава. В хода на осъзнатият си живот той сам гради или руши здравето си, в зависимост от това какви навици си е създал в детството си, защото те обикновено се запазват цял живот.  

А именно:

 -начин на живот 

-начин на мислене 

-начин на хранене 

Умереното, балансирано хранене, достатъчният сън и позитивното мислене подържат здравето и младостта. Има навици, които действат разрушително на здравето и психиката на хората : наркотици, алкохол, тютюнопушене, гладуване, преяждане, обездвижване, недоспиване и др. Природата е предвидила възстановителни функции на човешкия организъм.  Основна задача на възпитанието на подрастващите поколения е те да се запознаят с факторите провокиращи тези вредни навици, както и последствията от тях , за да изградят напълно осъзнато отрицателно отношение към тях.  Основен фактор, от който зависи човешкото съществуване е храненето  Умереността е важно правило на рационалното хранене.

Данните от проведените изследвания показват зависимост между храненето и честотата на някои хронични неинфекциозни болести с голяма важност за общественото здраве :

-атеросклерозата и нейните последици- сърдечно и мозъчно съдовите заболявания и затлъстяването се свързват с високия прием на наситени мастни киселини и холестерол;

-хипертоничната болест с прекомерната употреба на готварска сол;

-някои видове рак се свързват с висок общ прием на мазнини, а остеопорозата с нисък прием на калций и витамин “Д” с храната. 

Увеличен риск за здравето се установява при хранене, което е с:

 - голям относителен дял на общите мазнини, високо съдържание на холестерол, рафинирана захар, готварска сол, алкохол ;

 –недостатъчно количество на полиненаситени мастни киселини, на сложни въглехидрати, витамини и минерални вещества

В практиката най- често като показател за здравословно хранене се използва относителният енергиен дял на мазнините, изразен в процент от общото енергийно съдържание на храната. Горната граница за прием на мазнини, съгласно Българските физиологични норми на хранене, препоръките на Световната здравна организация е 30 Е% за възрастни и 32 Е% за деца до 10 годишни. Последните проучвания показват, че консумацията на мазнина на нашето население е висока- 37 Е%. Висок е и приемът на готварска сол – 15 г средно дневно при препоръка до 7 г.

Препоръки за здравословно хранене :

 -Разнообразие при избора на хранителни продукти. Количеството на жизнено необходимите за човешкия организъм хранителни вещества –белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли и вода е различно в отделните храни.Само разнообразната храна гарантира поемането им в достатъчни количества. 

- Достатъчно белтъци. Съдържат се в по-големи количества в млякото, рибата, месата, както и в яйцата, житните и бобовите растения.

 -Нито твърде много, нито твърде малко.  Храната доставя енергия, която се измерва в калории или джаули. От нея човек черпи сила, за да мисли, да поддържа мускулатурата си, да осигурява сърдечната си дейност. Приемането на по- големи количества храна, отколкото е необходимо на организма водят до редица здравословни проблеми: затлъстяване, атеросклероза, хипертония и др.

Затлъстяването е широко разпространено сред българският народ. То обхваща 30-40 % от възрастното население и 4-12 % от децата.

-По малки количества, но по-често Големите порции натоварват храносмилателните органи. Те са особено неблагоприятни вечер, тъй като по време на сън се изразходва най –малко енергия.

 -Мазнините да се поддържат в определени граници  Прекомерната употреба на мазнини води до затлъстяване и до много заболявания.

-Ограничено количество захар и захарни изделия  Излишното количество захар се превръща в мазнини, които се натрупват в тялото. Вследствие на прекомерна употреба на захари се появява захарен диабет.

 -Всеки ден –сурови плодове и зеленчуци и пълнозърнести продукти  Те доставят на човешкия организъм достатъчно витамини и минерални соли.

-Правилна обработка на храната  При неправилна обработка на храната се унищожават голяма част от витамините и минералните соли. Условия за това е продължителното съхранение, висока температура на топлинна обработка, неправилно съчетание на хранителни продукти и др.  Препоръчително е варенето на пара и задушаването.

 -Намалено количество на сол  Колкото по малко сол , толкова по здравословно. Завишеното количество сол засяга предимно хора със сърдечно-съдови заболявания.

Храненето е свързано с Здравето, Интелекта и Красотата.  Когато Хипократ е формулирал своята максима:“Твоята храна е твоето лекарство”, навярно е имал предвид лечебните свойства на храните. Американски учени установяват, че високият коефициент на интелигентност се дължи на разнообразната консумация на плодове, зеленчуци и ядки. Доказателства за връзката на храненето и красотата са намерените от дълбока древност “рецепти” на Клеопатра, Нефертити и др.,както и тези от наши дни на Бриджит Бардо, Елизабет Тейлър и др.

 “Човек като най-висше създание на природата има и висшата отговорност, да пази своят живот и този на планетата, живеейки в съгласие с природните закони”.

 

 

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: