Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Великден е празник на пролетта в живота и сърцата ни

Великден е празникът изпълнен със светлина и вяра в чудото на Възкресението на Божия син. Традицията повелява великденските обичаи да възхваляват саможертвата на Божия син. Великден е време за душевно пречистване и засилване на вярата във Възкресението. Това е най-светлият празник за вярващите. В тези дни се събираме със семействата си, приготвяме богати софри и изразяваме благодарността си към „Онзи, който пое греховете ни и издъхна на кръста на Голгота“.

По време на Страстната седмицасе изпълняват редица обичаи и поверия- боядисват се яйца, месят се специални обредни хлябове - козунаци, а на великденската трапеза неотменно присъства печеното агнешко със зелена салата.

Обичаите по Великден

Боядисването на яйца е започнало много години преди новата ера. Според християнската традиция яйцето е символ на жизненото начало, обновлението на природата и прераждането.

Великденските яйца се боядисват рано сутрин на Велики четвъртък, или на Велика събота. Според традицията първото яйце се боядисва в червено и се очертава кръст на челото на най-малките в дома. Ритуалът се изпълнява, за да са здрави и жизнени децата през цялата година. Червеният цвят  символизира кръвта на Спасителя. Първото червено яйце се съхранява в семейния иконостас до следващия Великден, когато Великден е време за душевно пречистване и засилване на вярата във Възкресението. Това е най-светлият празник за вярващите. Съпътстват го редица обичаи и поверия – по време на Страстната седмица.Останалите яйца се боядисват в различни цветове и с разнообразни шарки. Рисуването на яйцата става с восък и специални великденски бои. Прието е използваната боя да се хвърля под роза, трендафил или в реката.

Великденски козунак

Прието е козунаците да присъстват на трапезата по Великден, въпреки че вече целогодишно се намират в търговската мрежа. Но замесването на домашния козунак е онова специално нещо, което създава онзи домашен уют и вълнение на домакинята, при подготовката за Великден. По време на Великденските празници във всеки български дом на трапезата има кошничка с яйца и парчета вкусен козунак. Когато си гостуват, хората носят тези символи на празника и си разменят яйца. Ако червените яйца са символ на кръвта на Христос, то козунакът е неговата плът. Както боядисването на яйцата,той се замесва на Велики четвъртък или сутринта на Велика събота. Формата е въпрос на вкус – като кекс, плетен или усукан като плитка, на руло.  Традицията повелява да не го вкусвате до самия Великден в неделя.

Печено агнешко за Великден

Великденската празнична трапеза не минава без сочно агнешко месо, защото в деня, в който е възкръснал Иисус, е било принесено в жертва именно агне. В библейския свят тези животни били считани за символ на чистотата и невинността, затова били основният елемент за жертвоприношения.

Как ще сготвите месото е въпрос на вкус, но по традиция се пече плешка. Отнема няколко часа на слаба фурна като тавата се завива с фолио. Агнешкото е специфично месо с характерен вкус и силен аромат. То няма нужда от много подправки. Можете да го поднесете и под формата на дроб-сърма – месо, ориз и парченца от дреболиите. За почитателите на супите може да направите курбан-чорба. Сигурни сме, че няма да пропуснете и гарнитурата от варени яйца и зелена салатка.

Великден е празник изпълнен с много вяра, надежда и преосмисляне на ценностите в живота. Пожелаваме ви магията на Възкресение да озари Вас и Вашите семействата, да сте заедно, сплотени и обичащи се.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: