Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Произход и значение на думата „Барбекю / Barbecue”

През летния сезон, за мнозина от нас няма нищо за по-релаксиращо от това да се съберем с приятели и да запалим барбекюто. И защо не? Самата атмосфера на печене на открито върху истински огън, събужда първичния ни инстинкт, но сме привлечени от социалния аспект или просто от това, че приготвената храна е наистина толкова вкусна. Независимо от това какво ще приготвяте - дали бургери, наденички на скарата, или цяло прасенце, по това време на годината почти всеки от нас има желание да отвори барбекюто. Всички знаем думата, но малцина от нас знаят какво означава и как е навлязла в английския език, а в последствие и у нас.

Във вида, в който познаваме сега барбекюто – месо на скара или пещ, покрито с подправки и сос, се предполага, че традицията произхожда от Карибите. Що се отнася до думата барбекю - най-вероятно идва от езика тайнио, карибски език.Първите рисунки на подобно готвене са на испанци, които пристигат на Карибските острови и откриват, че местните пекат уловените риба и дивеч върху огън, поставени върху специални дървени панели. Самите те наричали метода “barbacoa”.

Оригиналната дума е „барбакуа” и означава „свещена клада”. Визира се обредния ритуал по приготвяне на месо, поставено на специална дървена платформа над огъня. Традиционно се прави  дупка в земята и се покрива с листа. И думата и готварският метод достигат Европа някъде към 1661 година и оттогава барбекюто си е свещенодействие около скарата, както и да го погледнем.И понеже американците са си го присвоили, а пък и те обичат съкращенията, ето ви причината барбекюто да стане просто би-би-кю/BBQ/.

Според една легенда човекът, който пренася идеята в европейската кухня, е мореплавателят Христофор Колумб. Той пристига по тези земи през 15 век и бил удивен от готвенето на местните племена. Вкусът направо го оставил без думи, защото до този момент не бил опитвал нищо подобно.

Дали историята за Колумб е съвсем реална, не можем да сме сигурни, но пък причината за печенето на ниска температура продължително време е кристално ясна. Дивото месо е по-жилаво и затова има нужда от по-дълга термична обработка.

В сегашния вариант барбекюто идва от африканските роби в САЩ, на които била давана най-лошата част на месото. Ето защо те трябвало някак да го приготвят, че да омекне и да стане по-сочно. Оказало се, че барбекюто е най-подходящият вариант.

Барбекю на газ

Има различни начини за приготвяне на барбекю, но повечето експерти препоръчват да не използваме скара на газ. С този тип барбекюта получавате необходимата топлина, но пък вкусът е съвсем различен.

Правилен начин на приготвяне на месо на барбекю

  •    Правилният начин за приготвяне на барбекю е на ниска температура и бавно, така че заредете се с търпение.

  •    Месото не трябва да докосва нищо друго освен скарата, т.е. огънят трябва да е слаб. Пече се върху жарава без пламък.

  •    Добре е няколко минути преди да сложите продуктите върху скарата да я намажете със сланина или с стар бял лук, за да не залепва за скарата.

Маринованото месо е по-вкусно

Пригответе си любимия сос за мариноване и оставете месото да престои няколко часа или дори цяла нощ. Ако не разполагате с толкова време, можете да ускорите процеса като оставите месото извън хладилника. На стайна температура то ще се овкуси и ароматизира много по-бързо.

Запазване сочността на изпеченото месо

След като изпечете месото също го оставете да престои малко – няколко минути. Нарежете непосредствено преди да започнете да се храните, за да остане сочно и крехко. И макар, че дефиницията се е променяла с времето и почти всяка култура има своя вариация на приготвяне на месо върху огън, изглежда думата барбекю се е превърнала в универсална дума. Барбекюто може да включва изпичане на кебап, печене на месото на бавен огън, докато стане крехко, всякакъв вид наденички, плодове, зеленчуци, дори пица. Англичаните предпочитат барбекю на газ, вместо на дървени въглища, а барбекютата им са от всякакъв вид – понякога изглеждат сложно изработени като модели по поръчка, други са изключително семпли или много евтини като артикулите за еднократна употреба, се продават навсякъде.

След като навлиза в английския език в средата на 17 век, известно време думата barbecue запазва утилитарното си значение. След по-малко от половин век обаче, смисълът на думата се променя и от метод за приготвяне на храна започва да означава социално събитие, което включва готвене на открито. През 30-те години на 20 век думата вече означава самото съоръжение за печене.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: