Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Подготовката за Рождество Христово радва малки и големи. Новогодишната вечер - трепет и очакване на по-добри и мирни дни

Коледа е празник на раждащата се Светлина, която побеждава Тъмнината. Коледа дава  надежда. Колкото и да е несправедлив и жесток  светът, в който живеем - винаги има надежда.

Рождество Христово, Коледа, Божик или Божич е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Православните християни честват Рождество Христово. 

При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. През 1968 г. Българската православна църква установява честването да е на 25 декември.

Кога и къде се ражда Иисус

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Иисус майка му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелеца Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват от Назарет във Витлеем (провинция Юдея), родното място на Йосиф.  Римският император Октавиан Август (около 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.) издал заповед за цялостно преброяване на населението в империята – в границите ѝ тогава се намирала и Палестина. Всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му.

Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. (В източната култура „яслите“ или изобщо местата за животните не са били непременно мръсно и недостойно място – в много домове животните били отделени от жилищните помещения с тънка преграда). В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Исус. 

Младенецът Исус, почитат и трима източни мъдреци, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Как отбелязваме празниците днес

Предимно в християнските страни, Коледа е икономически най-значимият празник в годината. Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръците от Дядо Коледа, които децата намират под елхата – най –вълнуващият и с нетърпение очакван момент за всички тях.

В края на календарната  година с трепет и вълнение отново мислим и за подготовката и организацията на Новогодишната вечер – пищни трапези, красиви тоалети, добро настроение и мисъл за по-добри и мирни дни  през Новата година. Съществува поверие, че от това как ще посрещнем Нова година и от самочувствието ни в Новогодишната нощ зависи до голяма степен дали тя ще бъде успешна. Затова е важно предварително да се погрижим да бъдем красиви и с позитивни мисли в празничната вечер, а когато стрелките на часовника започнат да се събират, бързо да намислим какво точно искаме най-много да ни се случи в предстоящата година.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: