Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Предпочитаме да готвим в керамични съдове вкусни ястия с месо през студените зимни дни

Керамичните съдове са отдавна познати и използвани в домакинството. Още в древна Гърция, Рим и в Китай са приготвяли храната си в керамични съдове, за което свидетелстват намерени останки от древна керамика.  Днес интересът към този материал за производство на домакинска посуда е голям, заради преоткриването на полезните му качества. Ще изброим ползите от готвенето в керамични съдове, както и особеностите при приготвянето на ястия в тях.

Особености при готвенето в керамични съдове

  •    Храната в тези съдове се приготвя бавно, като се задушава, и това я прави на първо място много вкусна.  

  •    Продуктите, приготвени в керамични съдове, учудват приятно с особения си вкус и аромат. В керамични съдове можете да готвите месо, риба, зеленчуци, както и да печете различни видове кулинарни шедьоври без добавяне на мазнини или съвсем малко.

  •    Порестият материал, от който се правят съдовете, позволява да се задържат течностите и месата, готвени в керамични съдове, остават крехки и сочни.  

  •    В тези съдове храната не може да прегори заради готвенето на бавен огън;

Технологията на готвене в керамичен съд е много проста и не изисква кулинарни умения. Продуктите се подготвят, смесват в съда, той се покрива с капака и се слага във фурната. Всички подправки запазват своите аромати и затова се препоръчва да се добавят подходящите от тях за съответната гозба. Може да се готви с вино, за придаване на специфичен аромат и вкус на ястието;

Ако се прави ястие, в което се комбинират различни видове меса, които ще се готвят бавно, се препоръчва да се сложи тесто около капака на гювеча, за да се запечата и месото да се задуши максимално; Трябва да сте наясно за колко време се приготвят продуктите в керамичния съд, за да можете да не разрязвате тестеното запечатване. Ястията, приготвени по тази технология, направо се топят в устата.

Важно при готвенето в керамичен съд е, че той никога не бива да се слага в силно загрята фурна. Слага се в студена фурна и след това се включва, за да не се спука съдът. Температурата на готвене може да достигне до 250 градуса и готвенето може да продължи около час. След като е готово, ястието се вади от фурната и се сервира.  То се поднася направо в керамичния съд, в който е приготвено. Така освен че се поддържа топло, то е и много по-красиво, затова е подходящо за посрещане на гости.  

Керамичните съдове не бива да се охлаждат веднага след изваждане от печката, защото също е възможно напукването на съда; Керамичните съдове са екологично чисти. В тях се приготвят екологично чисти ястия. 

Те са лесни за поддръжка, защото се мият много лесно. Съдовете, които имат само вътрешно керамично покритие са много удобни. Такива са модерните тигани и тенджери, с които се готви здравословно. По тях нищо не залепва и количеството на мазнината за готвене може да е минимално. Разбира се  цената им е по-висока, но пък са добра инвестиция.

Невидимото за очите, при готвене в керамични съдове

  Керамичните съдове имат способността да зареждат хората с положителната енергия на природата – слънцето, въздуха, водата и земята. От древни времена хората са ги използвали, но днес се преоткриват и се оценяват от гледна точна на здравословните ползи.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: