Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

С Великден идва пролетта и вкусното печено агнешко месо

През 2023 Великден е на 16 април 2023 и  великденските празници започват от 14 април (петък) и приключват на 17 април (понеделник). Празниците, свързани с Пасха - Великден, се наричат подвижни, защото са в зависимост от Великден, който се мести. Те зависят от това кога ще се случи пълнолуние след пролетното равноденствие - 21 март. Принципът на определяне на датата е определен на Първия вселенски събор през 325 година.Там е прието, че християните ще празнуват на неделята след първото пълнолуние на пролетното равноденствие, което е фиксирано на 21 март.

Великден съвпада в 50% от случаите при Западната и Източната църква, като в останалите случаи католиците празнуват по-рано. Основната причина за разминаването между двете църкви е, че православната определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а католическата използва Григорианския.

Великден е голям християнски празник и се отбелязва в дома на всяко българското семейство. Той е вярата, че ще победи любовта, ще победи истината, ще победи живота над смъртта.   

Някои от традициите и обичаите на Великден произлизат от древността. По стар обичай приготовленията за Възкресение Христово започват по време на Страстната седмица.  

Храната, която се приготвя за празника  е специфична и символична по своята същност.

Боядисване на Великденските яйца – радостта за децата 

По традиция яйцата се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или Велика събота, като първото яйце задължително се потапя в червена боя, символизираща Христовата кръв. На Великден сутринта със същото яйце се прави кръстче по челата на децата, а след това и на останалите членове семейство.

Яйцето се слага на видно място в дома, където ще подмени миналогодишното яйце, донесло здраве, благополучие и късмет на всички обитатели на дома. Много древни народи са считали че, яйцето е символ на прераждането и новото начало.

Ароматът на Великденските козунаци е несравним  

Друга важна част от Великденските обичаи е приготвянето на великденския козунак. Приема се, че олицетворява тялото на Иисус Христос. Великденският козунак в България е въведен в началото на 20-ти век, като до тогава Великден се отбелязвал с различни Великденски обредни хлябове и пити.

В някои региони на България се прави козунак - "Пармак", плетен козунак, в чиято основа се поставят в три различни посоки сурови боядисани в червено яйца. Те се изпичат заедно с козунака. Прави се един за кумовете или кръстниците и един за дома. Този обреден хляб символизира единството на Спасителя Иисус Христос със Своя Безначален Отец и Светия Дух.

По традиция на Великден всички членове на семейството се обличат в нови дрехи, символизиращи зараждащия се нов живот през пролетта и на Възкресението Христово. В полунощ срещу Великден в църквите се отслужва тържествено богослужение и в 0.00 часа свещеникът съобщава Възкресението на Божия син с думите Христос Воскресе! , а в отговор присъстващите отвръщат Воистина Воскресе!.

Ароматното агнешкото печено е символ на Великден  

Около Великден и Гергьовден агнешкото месо е на почит, и то придава характерния вкус и аромат на празничната трапеза. Българското агнешко е едно от нещата, с които със сигурност трябва да се гордеем. Месото е много полезно и  се отличава с изключителна крехкост и вкус. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън е нещо изключително вкусно.

Традицията повелява основното ястие за Великден да е печеното агнешко. Това е така защото в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне.

Агнешкото месо  може да бъде приготвено по различни начини, но най-подходящите рецепти са: агнешко с лапад или спанак  и ориз на фурна и разбира се, курбан чорба; както и агнешко с мед и горчица, с пресни гъби и картофи на фурна. Предвидете си достатъчно време за бавно готвене, за да стане месото крехко, попило всичките аромати на пресни билки и зеленчуци.

Зелените салати са предпочитани в комбинация с агнешкото. През пролетта на пазара има изобилие от такива салати. Можете да приготвите всякакви вариации на зелена салата и да я украсите, за да бъде наслада за очите и сетивата.

Подреждането на впечатляваща Великденска трапеза е вдъхновение за всяка домакиня през пролетта. Изборът на тематични декорации за Великден е богат и може да задоволи потребностите, и желанията на всеки, който иска да създаде уют и празнично настроение у дома. Празникът е свързан с много положителни мисли и емоции, които създават въображение и красота не само на трапезата, но и в човешките взаимоотношения. Затова този ден е своеобразно възраждане на новото начало и е толкова специален.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: