Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Барбекю на открито- събира хора и създава приятелства. Как да приготвим вкусно печено месо на барбекю

Лятото е сезонът, който свързваме със свобода, повече прекарано време със семейството,срещи с приятели  на открито и аромат на вкусно барбекю. Печенето на свинско и телешко месо, месни аламинути и гриловани зеленчуци са класика в кулинарната гастрономия през сезона на отпуските и горещите дни.

Барбекюто е функционално произведение на изкуството, проектирано да подобри живота на открито с красота, топлина, храна и приятелство.

За да постигнем добри резултати в края на печенето на нашите деликатеси, трябва да отделим нужното внимание затова.Печенето на барбекю отнема време, но вкусът и ароматът на печено месо е неустоим.  

Когато дойде време да се съберете с приятели и семейство, това стилно произведение на изкуството се превръща в уютен, приветлив център за готвене и забавление.

За да стане възможно всичко това обаче, трябва да имате скара за барбекю.

Видове барбекюта и средства за захранване

Материалите, размерите и формата, от които се правят барбекютата  са различни. В зависимост от това с какво се захранват се определят и разликите между тях.

Според начина на горене се разделят на три вида:

•    На газ;

•    На дърва и въглища;

•    Електрически.

Класическият вид барбекю е този на дърва и въглища, който всъщност е и най-предпочитаният.

За да сме майстори в това наглед просто изпълнение на приготвяне на храна, трябва да знаем някои тънкости, които ще ни помогнат да постигнем съвършен и автентичен вкус на скара. 

При скарата  на дървени въглища основният момент е контрола на температурата. Вие осъществявате контрола на  топлината чрез начина, по който палите огъня и регулацията на вентилационните отвори. Изисква се повече практически умения и майсторство. Скарите на дървени въглища могат да достигнат температури над 370о С или да поддържат температури около 90о С.

 Важни съвети при работа с барбекю на дърва и въглища

- Подсигурете равен терен за поставяне на барбекюто, за да не се преобърне.

-Проверете вентилационните отвори дали работят - ръждясалите или корозирали вентилационни отвори са трудни за регулиране.

- Снабдете се с огнеупорни ръкавици, с цел предпазна мярка за ръцете.

  - Подгответе близо да вас разпалки за въглища.

- Инструментите за печене трябва да са наблизо и удобно място.

- Набавете си пръчка или инструмент за скара, за да местите горящите въглища в барбекюто.

- Подготовката на  въглищата отнема около 10 до 15 минути, за да достигнат необходимата температура.

- Разстелете дървените въглища на един слой върху решетката за въглища, за дапостигнете средно силен огън.

- За силен огън  са необходими двоен слой въглища върху решетката 

- За индиректен огън, след като дървените въглища са готови, избутайте всички въглища в единия край на решетката и печете от другата страна на скарата. -Изберете натурални дървени  въглища без добавка на химикали, за да не повлияят на вкуса на храната.

-Добавяйте дървени трески към въглищата, тъй като те придават чудесен вкус на месото. Ако готвите риба или свинско ползвайте дъбови или орехови трески. Треските от плодни дръвчета, като череша или ябълка пък придават допълнителна сладост към всяко месо. 

- Поддържайте скарата чиста, тъй като пепелта и отломките блокират отворите и затрудняват контролирането на огъня.

Най-важен обаче остава изборът на месо и месни продукти

Важни моменти при печене:

•    Поливайте месото със сос, докато е на скарата

•    Не оставяйте месото да съхне на барбекюто. Необходимо е периодично да го обръщате и поливате от всички страни със сос или марината.

•    Винаги изваждайте месото от хладилника поне 20 минути преди да го сложите на барбекюто, тъй като ако е прекалено студено в центъра, външната част може да изгори, преди вътрешността да се е сготвила.

•    На скарата може да приготвите и чудесна гарнитура за печените меса и мешана скара, като изпечете зеленчуци, предварително нарязани на тънки ивици .След като се изпекат ги овкусете  с зехтин и оцет и гарнитурата е готова

Остава само да се заредите с добро настроение, да посрещнете добрата компания, за да се насладите  на  вкусното барбекю.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: