Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Бъдни вечер и Коледа:вълшебното време от годината, когато празничният дух е навсякъде около нас, а традициите сплотяват семействата

С наближаването  на декември, настъпват и онези вълшебни дни от годината- Бъдни вечер и Коледа, които  вълнуват всички хора по света. Това е време на домашен уют, топлина, доброта и съпричастност, много повече човешко отношение към близките и не толкова близки хора около нас, приятни срещи, радости, празнична украса, аромат на канела и много подаръци.

Как да запалим коледния дух и доброто настроение у дома?

Светлините на коледните елхи са запалени вече, а Дядо Коледа весело се подава на витрините от всеки магазин.  Създайте коледно настроение и у дома. Извадете коледната елха, красивите играчки, гирлянди и всякакви  коледни фигурки. Украсете целият дом с вълшебството на Коледа. Украсете прозорците със  светлините на коледните лампички. Закачете на входната врата коледен венец от борови клонки, звънчета и червена панделка. Нарисувайте коледни фигури по прозорците със спрей. Децата се радват толкова много на всички тези детайли. А когато децата са щастливи, е щастлив и целият дом.

Печенето на коледни курабийки, което изпълва дома с аромат на канела и сладко, е онова допълнение на цялостната подготовка, което е несравнимо. Подгответе си красива коледна покривка за празничната трапеза, ароматни свещи, коледни салфетки и луксозни сервизи от чаши и чинии с коледни мотиви.  Изберете красиви опаковки за подаръците на Вашите любими хора.  Но какво е празник без празнична трапеза и вкусни ястия. Кои ястия ще подготвим за празничните дни се определя от българските традиции и обичаи, които се предават от поколение на поколение, за да се продължат и да пребъдат.

Обредната трапезата на Бъдни вечер

На трапезата се слагат 7, 9 или 11 постни ястия: варен фасул, пълнени с ориз чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, жито, плодове, обреден хляб (боговица, богова пита, богов кравай, благословник), баница, зелник.Бъдни вечер е вечерта срещу Коледа, когато цялото семейство се събира на тържествена вечеря. Най-възрастният мъж в дома запалва огъня. Той се подклажда от прекаден и миросан бъдник - специално отсечено дъбово или крушово дърво, което трябва да гори през цялата нощ. Трапезата на Бъдни вечер е постна. Най-възрастният мъж в дома - домовладиката, кани Бога на вечеря.След молитвата се разчупва питата със сребърната пара, като се вдига високо, за да растат високи житата. Трапезата не се вдига цялата нощ, защото се вярва, че на нея идва и светецът-покровител на дома. Тази вечер се извършват и ред гадания за времето и берекета през следващата година, за женитба и благополучие. Всички са в трепетно очакване на добрите гости коледари, божии пратеници.

Стремежът е на трапезата да има от всичко, което се произвежда в стопанството. Вечерята трябва да се започне рано, за да узреят рано житата, никой не бива да става от нея. Трапезата задължително се подрежда около огнището, така че всички да са с лице към него, защото се вярва, че огнището е святото място в дома. Обредът започва с прекадяването на цялата къща - да се прогонят злите духове. След прекадяването на трапезата, произнасянето на благословиите и благопожеланията се пристъпва към обредното разчупване на боговицата. Първото парче се нарича на умрелите и се оставя на иконата, следващите се раздават по съответния ред на всеки член от семейството и на домашните животни. Обичаят повелява да не се става по време на яденето. Всички стават заедно, за да е плодовито житото. Трапезата не се прибира. Вярва се, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

На нея идва и светецът-покровител на дома. Първият залък от боговицата се запазва. На когото се падне парата от питата, от здраве и успех няма да се отърве през годината. Прекаденото на Бъдни вечер се смята по-особено и към него се проявява специално отношение. Орехите и недогорялата свещ се запазват за следващите Кадени вечери. От сламата под трапезата връзват на плодните дръвчета, за да раждат, или в полозите на кокошките, за да снасят яйца. Позната е и вярата в лечебната сила на някои запазени от Бъдни вечер храни, както и на въглени (или пепел) от бъдника.

Празничната трапеза на Коледа 

На обредната трапеза се слагат прясна пита, баница с месо, млечница, печен дроб, пастърма със зеле, печена кокошка,  печено свинско месо. Коледа е най-богатия в обредно отношение зимен празник, а също и църковен празник. И докато Игнажден се приема за начало на коледните празници, то същинският празник - Коледа, съвпада с периода на зимното слънцестоене. Връзката му с този повратен момент в природата определя богатството на празничната обредност и мястото му в народния календар.  Коледа е своеобразно продължение на Бъдни вечер, започва в полунощ с обичаят Коледуване. Жените се подготвят за празника още от ранни зори, като особено внимание се отделя на омесването на обредните хлябове.

Коледната трапеза е богата и пищна на месни специалитети, за разлика от трапезата на Бъдни вечер. Ако очаквате гости няма да сбъркате ако за основно ястие,  заложите на печената пуйка със зеле. Освен нея на масата трябва да има наредени свински пържоли, сарми, туршия и традиционната коледна баница. Традиционно за Коледа се приготвя пълнена тиква с месо или капама – кисело зеле с кайма, сланина, луканка, наденица и сарми с месо. Всички тези продукти се слагат в глинен съд (гювеч) и няколко часа се пекат на бавен огън. 

Подходящи за зимния сезон са и българските туршии от кисели краставички, кисело зеле, камби, моркови и карфиол. Свежите салати са също основен компонент на коледната трапеза.

Не на последно място стоят и десертите, които определят характера и ароматът в  празничните дни. Любими коледни десерти са печена тиква с мед и орехи, коледни сладки с канела, коледен пудинг, торта.

Насладете се на Коледата у дома  с приятна компания и незабравими топли спомени. 

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ ОТ КООПДОВЕРИЕ!

 

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: