Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Хранителен режим: кога организмът започва да изпитва чувство на ситост

След голямото празнуване и богатите празнични трапези на Коледа и Нова година идва време, и за леко разтоварващи хранителни режими. Въпреки, че месец януари има много празнични дни, може да помислим за един по-лек режим на хранене, но в менюто трябва да има добър баланс  на основните хранителни компоненти – белтъчини, мазнини и въглехидрати. 

Кога всъщност чисто физиологично, тялото изпитва чувство на ситост?

Чувството за ситост е телесен сигнал, който се появява по време на хранене и подсказва на човека, че е време да спре с храненето. Това е сложен процес, който се контролира от мозъка.Взаимодействието на глада и ситостта е отговорно за снабдяването на организма с достатъчно храна и хранителни вещества. В случай на нарушения на чувството за ситост регулаторните механизми на организма между глад, апетит и ситост не работят или не функционират правилно.

Функцията на ситостта е да каже на тялото кога е консумирал достатъчно храна и хранителни вещества. Усещането за ситост е противопоставяне на чувството на глад, което показва на тялото, когато е необходима храна. Приемът на храна се регулира чрез взаимодействието на глад и ситост. Това усещане се контролира от хипоталамуса. В тази област на мозъка всички вътрешни и външни стимули се анализират  по време на приема на храна и се отделят импулси, които предават усещане за ситост на тялото.

В хипоталамуса има два центъра за глад и заситост, които са активни в различно време. Стомахът изпраща първите сигнали за ситост при хранене, когато приетата храна разтяга стените на стомаха. Този стимулиращ сигнал се приема от хипоталамуса. Сигналът за насищане обаче не идва само от пълният стомах, но хеморецепторите изпращат паралелни сигнали до каква степен хранителните вещества са усвоени. Тези рецептори се намират в червата и в черния дроб. И двата сигнала заедно оказват влияние върху усещането за ситост и количеството консумирана храна.

Ако изпиете голямо количество нискокалорична течност, стомахът ще се разшири и ще даде сигнал, но хеморецепторите няма да реагират и няма да има чувство за ситост. Когато е погълнато малко количество храна с висока плътност, хеморецепторите ще реагират, тъй като достатъчно количество хранителни вещества са усвоени, но стомахът няма да изпрати сигнал, защото стените не са разтегнати достатъчно.

Други сигнали за насищане се предават в мозъка от хормони, които се образуват в червата по време на храносмилателния процес, отчасти чрез кръвта, отчасти чрез нервните пътища и т.н.  Веднага след като на хипоталамуса се изпращат различни сигнали за ситост, той реагира, като освобождава потискащи апетита вещества като серотонин. Колко фактори работят заедно в чувството за ситост, все още не е проучено докрай.

Наред с физиологичните влияния, психологическите също играят роля в създаване чувството на ситост.

В случаи на хора с наднормено тегло не е напълно ясно дали те вече не изпращат правилните сигнали за насищане или не могат да ги възприемат правилно. Има предположения, че честите диети дразнят метаболизма и по този начин също регулирането на глада и ситостта. В следствие на дълги диети, тялото започва да създава резерви за бъдещи "периоди на глад" и вече не изпраща усещане за ситост.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: