Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Лого на Кооперация Доверие - Лесидрен

Полезно - КООП ДОВЕРИЕ

БЪЛГАРСКИ ОБИЧАИ

Великденски яйца В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, а после на всички останали от семейството. След този ритуал боядисването се поема от младите жени в къщата. Има различни легенди относно възникването на тази традиция. Една от тях е, че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено, натърква се по бузите или чертае кръст по челата на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие. Останалите яйца се боядисват в различни цветов ...

ПОДХОДЯЩИТЕ ПOДПРАВКИ ЗА ТЕЛЕШКО СВИНСКО И АГНЕШКО МЕСО

Подходящите за телешко и говеждо месо подправки: дафинов лист.;кимион;млян червен пипер;бахар;кориандър;естрагон (тарос) Подправки за агнешко: мащерка, розмарин, черен пипер, кимион, магданоз, чесън, лук, риган, червен пипер. Подравки за свинско месо: Кориандър, червен пипер, кимион, джинджифил, магданоз, черен пипер, бахар, целина, чесън, лук, листа кориандър Чубрица (Satureja hortensis L.) Чубрицата е широко използвана подправка в нашата кухня. Употребяват се както пресните, така и изсушените листа. Чубрицата съдържа етерично масло, горчиви вещества и танини. Пресните листа съдържат доста витамин С и каротин. Приложение: Използва ...

МИНЕРАЛНИ ВЕЩЕСТВА В МУСКУЛНАТА ТЪКАН

В мускулната тъкан се намират значително количество минерални вещества. От макроелементите в мускулната тъкан преобладава калия. Калцият, заедно с натрия участват в поддържането на киселинно-алкалното равновесие в организма.Той активира някои ензими и участва във въглеводородния обмен. .Йоните на калия, калция и магнезия влияят в значителна степен върху активността на актина и миозина.. От микроелементите, намиращи се в мускулната тъкан със специфични функции се характеризират цинкът, кобалт и никелът, чиито йони активират мускулните пептидази.. Йоните на медта активират оксидазата на аскорбиновата киселина и други окислително- редукционни ензими.

ВИТАМИНИ В МУСКУЛНАТА ТЪКАН

Мускулната тъкан на кланичните животни е ценен източник за човешкият организъм предимно на водоразтворимите витамини от групата В. В това отношение особено рязко се отличава мускулната тъкан добита от свине, в която се съдържа до 1,4 cg/kg тиамин/ Витамин В1/. Водоразтворимите витамини /от група В/ са сравнително устойчиви на въздействието на физични и химични фактори и при обработка на месото с общоприетите методи голяма част от тях се запазват.. При варене на месото значителна част от съдържащите се в мускулната тъкан водоразтворими витамини преминават в бульона, което определя използването му за хранителни цели.

При нас може да платите с дебитни и кредитни карти:

Също така работим с чекове, ваучери и купони за храна на: